tisdag 29 september 2015

Skolsystemet i Tanzania

Då vi skrev vår praktikrapport kom vi över information om skolsystemet i Tanzania. Det var mycket intressant att få en inblick i vad som väntar oss i Mwanza. Här kommer ett sammandrag av det vi lärde oss:

  • Tanzania har allmän skolplikt och barnen börjar grundskolan vid 7 årsålder. Grundskolan är avgiftsfri men föräldrarna måste betala för en skoluniform. Undervisningen sker på swahili. Efter sju år i grundskolan kan man gå en yrkesutbildning eller eller fortsätta till gymnasiet. I gymnasiet betalar eleverna både skolavgift, examensavgift och skoluniform. Undervisningen sker på engelska. 
  • Det främsta undervisningsmaterialet som används i grundskolan är textboken. I en del skolor finns det en bok på tre elever, medan det i andra skolor bara finns en bok på tio elever. Det beror helt enkelt på var i Tanzania man befinner sig. Vissa skolor saknar helt och hållet textböcker. 
  • En klass på 40 elever anses vara en liten klass. I värsta fall kan en klass bestå av 100 elever och en lärare. 
  • Det är okej för lärare att slå sina elever. 
  • De främsta orsakerna till att barn hoppar av skolan i Tanzania är skolk, tidiga giftermål, graviditet, nomadliv, dålig ekonomi eller familjens attityd mot utbildning. Många familjer har inte råd att köpa skoluniform, böcker eller att betala för skolskjutsen.   

Lyckligt lottade är vi här i Finland. Annat kan man inte säga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar