fredag 27 november 2015

Bastu

Att bada bastu var kanske det sista man väntade sig att skulle hända under vår Tanzania vistelse. Men man ska aldrig säga aldrig, för igår inträffade det. Vår svenska kompis Maija hade råkat hitta en bastu i centrum och frågade om vi var intresserade. Vi tänkte att varför inte och tog med oss Julia. En tjejkväll med bastubad lät inte så tokigt.

Då vi kom fram till bastun blev vi fundersamma. Bastun var placerad längst bak i en kläd- och smyckesbutik. Det visade sig även att tjejen som ansvarade för bastun inte värmt den till klockan fem som planerat utan att den var iskall. "Just 15 minutes" sa hon. Vi som finländare hade svårt att hålla oss för skratt. Lycka till med att elda en vedbastu på 15 minuter. Vi bestämde oss därför för att gå en runda på stan för att få tiden att gå. Då vi kom tillbaka efter en halvtimme var bastun full av rök och fortfarande sval. Ingen chans att vi skulle ha bastat där. Man skulle antagligen ha dött av rökförgiftning. Inte så kul heller att efter bastun svalka sig inne i klädbutiken, alternativt ute på gatan. Morjens. Vi tackade för oss och drog vidare till gym Fortes, som vi hade hört att har bastu. Det var minsann lite annan standard på den bastun. Fräscht, ljust och ingen rök. Dessutom fanns det ett ordentligt omklädningsrum och balkong. Vi var helt sålda. För 15 000 tsh (7 €) fick vi skrubba oss rena, duscha i varmt (!) vatten och njuta av bastuns värme den regniga dagen till ära. Magiskt. Man har inte på länge känt sig så ren.


Den första bastun
Gymmets bastu


Efter bastun fortsatte vi upp till Goldcrests takterrass för att Maija och Julia skulle få prova på chai masala, te med mjölk och masalakrydda. Vi hade dessutom hört rykten om att de på torsdagar ordnar en afrikansk karaokekväll. De flesta sjöng trots allt på engelska och stämningen var ganska internationell. Men ett mycket bra avslut på kvällen var det i alla fall. Så sköna vibbar.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar